Dodental aanslag Bagdad loopt op naar 250

05 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BAGDAD (ANP) – Het aantal doden als gevolg van de bomaanslag in een drukke winkelwijk in Bagdad is opgelopen tot minstens 250, maakte het Iraakse ministerie van Volksgezondheid dinsdagavond bekend. Meer dan driehonderd mensen raakten gewond.

Een zelfmoordterrorist liet in de nacht van zaterdag op zondag een met explosieven geladen vrachtauto ontploffen in de overwegend sjiitische wijk Karrada. Daar waren veel gezinnen met kinderen op de been om te winkelen voor het einde van de ramadan.

De extremistische soennitische groep Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op. De groep onderstreepte daarmee zijn vermogen om aanslagen te blijven plegen, ondanks het verlies van zijn bolwerk Falluja, dat vorige maand door Iraakse regeringstroepen werd ingenomen.

De aanslag was een van de bloedigste in de Iraakse hoofdstad in meer dan tien jaar oorlog en opstand in Irak. Premier Haider al-Abadi kondigde drie dagen van nationale rouw af en beval nieuwe veiligheidsmaatregelen. Zo droeg hij het ministerie van Binnenlandse Zaken op voertuigen strenger te controleren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.