Corbyn haalt eindelijk zijn gram tegen Blair

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP/RTR) – De links-radicale Labourleider Jeremy Corbyn heeft woensdag in het Britse parlement als oppositieleider zijn tegenpool binnen Labour, Tony Blair, over het Irakbeleid bekritiseerd. Corbyn was destijds al fel tegenstander van ,,de militaire agressie” tegen Irak die in 2003 onder leiding van de VS werd gepleegd. Londen deed onder leiding van Labourpremier Blair enthousiast mee aan de invasie.

Corbyn voerde woensdag het woord naar aanleiding van de publicatie van het onderzoek van Sir John Chilcot over het Irakbeleid. Het bleek een vernietigend rapport. Corbyn deed er graag een schepje bovenop. Hij beklemtoonde dat ,,die oorlog net als Chilcot aangeeft, helemaal geen laatste mogelijkheid was om Irak tot ontwapening te dwingen, maar een illegale daad van militaire agressie op grond van valse voorwendselen”.

Het wordt volgens Corbyn tijd dat het land een meer open en onafhankelijke houding tegenover de VS aanneemt en dat het buitenlands beleid wordt gericht op het handhaven van internationaal recht.

Binnen Labour is momenteel een strijd gaande. De aanhang van Corbyn maakt daarbij de tegenstanders uit voor ‘Blairists’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.