Brussel wil snellere asielprocedures in EU

13 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Asielprocedures in de EU mogen niet langer dan zes maanden duren. Asielzoekers krijgen in alle landen dezelfde rechten, met gratis juridische bijstand vanaf het begin. Niet-begeleide minderjarigen moeten binnen vijf dagen na een asielaanvraag een voogd toegewezen krijgen.

Dat staat in een nieuw pakket voorstellen van de Europese Commissie, die het Europese asielbeleid verder wil harmoniseren en de procedures vereenvoudigen en versnellen.

Zo moet er volgens EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) overal een zelfde procedure komen voor de erkenning en bescherming van asielzoekers, en dezelfde ‘waardige’ faciliteiten en rechten bij hun opvang. Op die manier zou worden voorkomen dat vluchtelingen gericht naar een ‘aantrekkelijke’ lidstaat trekken.

Als een asielaanvraag is ingediend, moet de aanvrager binnen zes maanden toegang tot de arbeidsmarkt krijgen. Misbruik van de procedures moet gevolgen hebben voor de asielaanvraag, vindt de commissie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.