Brussel maant nieuwe premier May tot haast

11 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Brussel hoopt dat de nieuwe Britse premier vanaf woensdag, Theresa May, vaart zet achter het inroepen van het zogenaamde artikel 50 voor de Britse terugtrekking uit de EU. ,,Wij blijven oproepen tot verheldering van de positie van het Verenigd Koninkrijk”, zei EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) na afloop van de Eurogroep maandagavond in Brussel. ,,Het is een voorwaarde om onderhandelingen te kunnen beginnen.”

Volgens Jeroen Dijsselbloem blijft er een ,,hoge mate van onzekerheid” door de uitkomst van het Britse referendum vorige maand, waarin de Britten kozen voor een ‘brexit’. ,,Maar wij wijzigen ons beleid niet.”

De andere EU-landen willen graag dat Londen zo spoedig mogelijk Brussel inlicht over de beoogde uittreding. Vertrekkend premier David Cameron heeft deze taak aan zijn opvolger gelaten maar een nieuwe partijleider en premier was pas in het najaar voorzien.

De Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, waren voor het eerst bijeen sinds het Britse referendum.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.