buitenland

Braziliaanse terreurverdachten ‘amateurs’

21 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BRASILIA (ANP) – De tien terreurverdachten die donderdag in Brazilië zijn opgepakt, vormden volgens de autoriteiten een zootje ongeregeld. Minister van Justitie Alexandre Moraes noemde hen ,,volkomen amateuristisch” en zei dat ze nog totaal niet waren voorbereid op het daadwerkelijk plegen van aanslagen. Ze kenden elkaar niet persoonlijk, maar hielden op afstand contact, bijvoorbeeld via Whatsapp.

De groep was in beeld bij de veiligheidsdiensten omdat de leden websites bezochten die gelieerd zijn aan Islamitische Staat. Ook hadden enkele leden via sociale media hun sympathie voor de terreurbeweging laten blijken. Toen ze plannen leken te maken om zelfverdedigingssporten te leren en vuurwapens te kopen, greep de politie in.

,,Brazilië maakt geen deel uit van de coalitie tegen IS, maar is vanwege de Olympische Spelen en de vele buitenlanders die het land zal ontvangen doelwit geworden”, zei de minister. De Spelen in Rio beginnen op 5 augustus en duren tot 21 augustus. Daarna volgen van 7 tot en met 18 september de Paralympische Spelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.