Berlijn is met evacuatie Zuid-Sudan begonnen

13 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BERLIJN (ANP) – Duitsland is woensdagochtend in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba begonnen met de evacuatie van Duitsers en andere Europeanen. De eerste groep evacués moet woensdagmiddag overgevlogen worden naar Uganda, een vlucht over ongeveer 500 kilometer. De Duitse legervliegtuigen van het Duits-Franse type Transall hebben speciale beschermingsmechanismen tegen raketaanvallen.

Er zijn naar schatting honderd Duitsers in het door bloedige stammentwisten al lange tijd verscheurde Zuid-Sudan. Het zijn voornamelijk diplomaten en ontwikkelingswerkers. Er zijn ook circa honderd Nederlanders in Zuid-Sudan die mogelijk geëvacueerd worden.

De laatste tijd is de bloedige tweestrijd tussen de voornaamste stammen van het land, de Dinka en de Nuer, weer opgelaaid. Nuer-leider Riek Machar heeft woensdag gezegd dat hij zijn troepen uit Juba terugtrekt. Machar heeft officieel de functie van vicepresident. President Salva Kiir is van de Dinksa-stam. Machar liet woensdag weten dat hij confrontatie met de troepen van Kiir wil vermijden om een een wapenstilstandsakkoord uit te kunnen werken.

De Dinka en Nuer zijn veehouders die al heel lang twisten over weiden en water. Sinds de onafhankelijkheid van Sudan in 1956 is er veel gevochten in het zuiden van Sudan dat bijna precies vijf geleden als Zuid-Sudan onafhankelijk werd. De strijd tussen Dinka en Nuer heeft de onafhankelijkheidsoorlog overleefd en wordt steeds bloediger door het beschikbare moderne wapentuig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.