Amnesty beschuldigt Egypte van martelen

13 juli 2016Leestijd: 1 minuut

CARO (ANP) – De veiligheidsdienst in Egypte martelt op grote schaal tegenstanders van het regiem. Bovendien verdwijnen er zomaar mensen. De nationale veiligheidsdienst pakt honderden tegenstanders aan die op die manier worden geïntimideerd.

Amnesty International schrijft in het rapport Egypt: Officially you do not exist: Disappeared and tortured in the name of counter-terrorism dat deze praktijken al sinds begin 2015 gaande zijn. Honderden studenten, politieke activisten en tegenstanders worden aangepakt, soms terwijl ze niet ouder dan veertien jaar zijn. Een keer in handen van de staat verdwijnen ze zonder een spoor achter te laten.

Amnesty zegt op basis van gegevens van NGO’s, organisaties die niet aan de staat zijn gebonden, dat dagelijks drie of vier mensen door de veiligheidsdienst worden opgepakt. Zwaarbewapende leden van de geheime dienst bestormen het huis van iemand en nemen de betrokkene mee. Wie gevangen is genomen, wordt soms maanden geblinddoekt en geboeid vastgehouden.

De mensenrechtenorganisatie noemt de methode een belangrijk instrument van de Egyptische overheid. Wie zijn stem tegen het regiem verheft, loopt het risico op aanhouding en marteling door de veiligheidsdienst. Het Westen voorziet Egypte van wapens en beschouwt het land als een belangrijke factor in de strijd tegen terrorisme. Amnesty roept desondanks de lidstaten van de Europese Unie en de Verenigde Staten op hun invloed aan te wenden om de praktijken te stoppen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.