buitenland

Kroatische regering op omvallen

07 juni 2016Leestijd: 1 minuut

ZAGREB (ANP) – De Kroatische regering wankelt. De grootste coalitiepartij, de HDZ, dient een motie van wantrouwen in tegen premier Tihomir Oreskovic, zei HDZ-leider Tomislav Karamarko dinsdag.

De HDZ ligt overhoop met regeringspartner Most (Brug). De ministers van die partij stemden tien dagen geleden voor het ontslag van Karamarko, vicepremier in het kabinet, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie.

,,Deze partij functioneert niet”, zei Karamarko over Most. ,,Alleen met nieuwe mensen kunnen we hervormingen doorvoeren. We hebben nu nog tijd voor een nieuwe, eensgezinde en herschikte regering.”

Het besluit van de HDZ lijkt een vlucht naar voren. Most kondigde al eerder aan dat er vervroegde verkiezingen volgen als Karamarko weigert af te treden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.