buitenland

FARC en regering eens over uitbannen cocateelt

10 juni 2016Leestijd: 1 minuut

HAVANA (ANP) – De Colombiaanse regering en de FARC gaan samen proberen boeren te bewegen de teelt van het verboden coca in te ruilen voor die van een ander gewas. Het vooralsnog beperkte proefproject is een belangrijke nieuwe stap in het vredesoverleg tussen de regering en de rebellenbeweging.

De regering heeft beloofd de mijnen in de gemeente Briceno te ruimen. Vertegenwoordigers van de FARC kunnen vervolgens veilig het gebied betreden om de boeren te overreden de coca eraan te geven. Als ze instemmen kunnen ze subsidie tegemoetzien.

De FARC, die de strijd tegen de regering jarenlang bekostigde uit de opbrengst van de cocaïnehandel, heeft tijdens de vredesonderhandelingen beloofd haar oude nering op te geven en de teelt van basisingrediënt coca voortaan tegen te gaan. Maar de regering klaagt dat de rebellen het verzet tegen de uitbanning van coca stiekem aanwakkeren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.