buitenland

Denen blijven controleren aan Duitse grens

01 juni 2016Leestijd: 1 minuut

KOPENHAGEN (ANP/DPA) – Denemarken blijft paspoorten controleren aan de grens met Duitsland. De regering heeft besloten de maatregel om migranten te weren tot ten minste half november te verlengen. Dat heeft de minister van Integratie Inger Stjberg woensdag meegedeeld. ,,Totdat onder regie van de EU een gezamenlijke oplossing is gevonden, moeten we zelf onze grenzen bewaken.”

De Europese ministerraad heeft onder meer ook Duitsland en Zweden daarvoor toestemming gegeven. Denemarken volgde begin dit jaar het Zweedse voorbeeld reizigers systematisch om identiteitspapieren te vragen. Dat is volgens premier Lars Lkke Rasmussen een groot succes gebleken. In mei dienden slechts 350 mensen een verzoek voor een verblijfsvergunning in, het kleinste aantal in een maand sinds 2012.

Denemarken kent in vergelijking met omringende landen een veel geringere toestroom van asielzoekers. ,,Stel je eens voor dat we de regels niet hadden verscherpt”, aldus Lkke.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.