buitenland

Deel spoor na treinbotsing België vrijgegeven

08 juni 2016Leestijd: 1 minuut

SAINT-GEORGES-SUR-MEUSE (ANP) – De Belgische spoorwegen (NMBS) hebben woensdagavond een van de sporen in het Waalse Saint-Georges-sur-Meuse weer in gebruik genomen. Op het traject vielen zondagavond drie doden bij een treinbotsing. Het tweede spoor wordt naar verwachting voor middernacht vrijgegeven.

De zwarte doos van de passagierstrein die met 90 kilometer op een stilstaande goederentrein knalde, is woensdag naar een laboratorium van de NMBS in Mechelen gebracht, melden Belgische media. Analyse hiervan moet duidelijkheid verschaffen over de oorzaak van het ongeluk. Een team van experts zal aan justitie rapporteren. Het ministerie van Transport en de Belgische spoorwegen voeren eigen onderzoek uit.

Inmiddels zijn vragen gerezen over de beveiliging van het spoor. De Kamercommissie Infrastructuur wil dat minister Franois Bellot bekendmaakt of de trein was uitgerust met een automatisch remsysteem. Dat treedt in werking als de trein te hard op een sein af rijdt of een rood sein negeert. Of de machinist, die bij de botsing omkwam, al dan niet door rood is gereden, is officieel niet bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van Infrabel, de beheerder van de infrastructuur van de spoorwegen, is sinds 2012 99,9 procent van de vloot beveiligd met automatische remsystemen. De invoering daarvan gebeurde versneld na een treinongeluk in 2010 in Buizingen waarbij negentien doden vielen. Een Europees standaardsysteem is alleen nog op internationale treinen geïnstalleerd, en zat niet op de passagierstrein in Saint-Georges-sur-Meuse, aldus Infrabel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.