buitenland

Brussel: onkruidverdelger tijdelijk toestaan

01 juni 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De omstreden onkruidverdelger glyfosaat moet worden toegestaan totdat het Europese Agentschap voor Chemische Producten (ECHA) een wetenschappelijk oordeel heeft geveld over de mate van kankerverwekkendheid van het middel. Dat voorstel deed EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) woensdag.

Het opstellen van het ECHA-rapport duurt volgens Andriukaitis twaalf tot achttien maanden. Hij benadrukte dat de bal bij de lidstaten ligt. Experts van de EU-landen spreken zich komende maandag uit over het voorstel.

De deskundigen konden het de afgelopen tijd niet eens worden of glyfosaat op de Europese markt mag blijven. Twee keer bleek er geen meerderheid voor het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van het middel eerst vijftien en vervolgens negen jaar toe te staan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.