buitenland

Weduwe DDR-chef Honecker overleden

06 mei 2016Leestijd: 1 minuut

SANTIAGO (ANP) – Margot Honecker, de weduwe van de voormalige communistische leider van de Duitse Democratische Republiek (DDR) Erich Honecker, is overleden. Dat meldden media in Chili, het land waar zij woonde, vrijdag. Honecker is 89 jaar geworden.

Het paar ging in 1993 in Chili wonen. Margot Honecker stond bekend als de ,,paarse heks” vanwege de kleur van haar haar en haar hardheid. Ze gold in de DDR als een vrouw van de harde lijn. Behalve ‘first lady’ was zij minister van Openbaar Onderwijs. In die hoedanigheid liet zij op scholen de socialistische ideologie er tot kort voor de val van de Muur instampen. Tot op het laatste moment hield ze vol dat het socialisme desnoods met het wapen in de hand verdedigd moest worden.

Na de val van de Muur in 1989 en de opheffing van de DDR in 1990 werd Erich Honecker in staat van beschuldiging gesteld omdat hij de grensbewaking mensen had laten doodschieten die de Muur probeerden over te komen.

Ambassade

Hij vluchtte in 1991 met zijn gezin naar Moskou, vroeg tevergeefs asiel in Chileens ambassade en keerde noodgedwongen in Duitsland terug. In 1993 werd de rechtszaak tegen hem wegens zijn gezondheid gestaakt en mocht hij naar Santiago vertrekken. Erich Honecker overleed een jaar later op 81-jarige leeftijd aan leverkanker.

Margot Honecker wordt waarschijnlijk zaterdag begraven in Santiago.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.