buitenland

Straf ex-Miss Turkije voor beledigen Erdogan

31 mei 2016Leestijd: 1 minuut

ISTANBUL (ANP) – Een Turkse rechtbank heeft een voormalige schoonheidskoningin dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14,5 maanden voor het belasteren van president Recep Tayyip Erdogan. Het model Merve Büyüksarac had de president met een gedicht beledigd, oordeelde de rechtbank in Istanbul.

Büyüksarac had het gedicht augustus vorig jaar verspreid via het sociaal netwerk Instagram. In de tekst met de titel ‘Ustanin Siiri’ (Het gedicht van de meester) gaat het vooral om corruptie. In december 2013 was een onderzoek ingesteld naar vertrouwelingen van de toenmalige premier Erdogan op beschuldiging van corruptie. Onder de verdachten was ook Erdogan’s zoon Bilal, die in het gedicht bij naam wordt genoemd.

Het gedicht is inmiddels verwijderd uit het Instagram-profiel van het model. Büyüksarac werd in 2006 gekozen tot Miss Turkije.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.