Schotse nationalisten claimen verkiezingszege

06 mei 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP) – De Schotse nationalistische partij SNP heeft een ,,historische” derde overwinning geclaimd bij de verkiezingen van het Schotse parlement. De partij lijkt echter niet genoeg zetels te halen om een meerderheidsregering te vormen, meldde de BBC vrijdag op basis van de eerste resultaten.

Labour lijkt op de derde plek te eindigen achter de Conservatieven, gevolgd door de Groenen. Plaatsvervangend Labour-leider Tom Watson sprak van een ,,gemengd beeld” voor Labour. Jeremy Corbyn’s Labour-partij houdt stand in belangrijke gemeenten in Engeland maar verliest wel zetels.

De Britten gingen donderdag naar de stembus om nieuwe decentrale overheden te kiezen in Schotland en Wales, meer dan 2700 gemeenteraadsleden en een nieuwe burgemeester van Londen. Met bijna twee derde van de stemmen geteld, blijkt er weinig te veranderen in Engeland. In Schotland verliest Labour 9 procent en ook in Wales verliest deze partij wat terrein.

In Londen gooit de 45-jarige moslim Sadiq Khan hoge ogen voor het burgemeesterschap. Hij neemt het op tegen de 41-jarige Conservatief Zac Goldsmith, een zoon van een miljardair. De winnaar zal Boris Johnson opvolgen, die acht jaar lang eerste burger was van de stad met 8,6 miljoen inwoners. Johnson wordt gezien als kanshebber om David Cameron op te volgen als partijleider en premier.

De resultaten voor het burgemeesterschap van Londen en voor het Noord-Ierse parlement worden pas later op vrijdag verwacht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.