buitenland

Netanyahu keurt nazivergelijking generaal af

08 mei 2016Leestijd: 1 minuut

JERUZALEM (ANP) – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag een van de hoogste generaals van het land bekritiseerd, omdat die in een speech zei dat de Israëlische samenleving nazi-achtige trekjes begint te vertonen. Netanyahu staat daarmee lijnrecht tegenover zijn minister van Defensie, die juist zijn bewondering uitsprak voor generaal-majoor Yair Golan.

Golan hield woensdag, op de dag van de Holocaustherdenking, een toespraak waarin hij de bevolking opriep bij zichzelf te rade te gaan. ,,Als er iets is dat me beangstigt aan de Holocaustherdenking, is het de herkenning van de misselijkmakende processen die toen in Europa en Duitsland plaatsvonden, dat tekenen van diezelfde processen hier in 2016 te zien zijn.”

Netanyahu had geen goed woord over voor de uitlatingen van Golan. ,,De vergelijking (…) met nazi-Duitsland is schandelijk”, aldus de premier. ,,Ze doet de Israëlische maatschappij onrecht aan en bagatelliseert de Holocaust.”

Minister van Defensie Moshe Yaalon, van Netanyahu’s eigen Likud-partij, zei donderdag ,,volledig vertrouwen” te hebben in de generaal en dat het goed is als bevelhebbers een moreel kompas zijn. De uiterst rechtse coalitiegenoten van de premier waren echter minder te spreken over de militaire leider. Zij beschuldigen Golan ervan de herinnering aan de doden te besmeuren en eisen zijn aftreden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.