buitenland

NAVO-missie in Afghanistan verlengd

20 mei 2016

BRUSSEL (ANP) – De NAVO blijft ook na dit jaar actief in Afghanistan. De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken besloten vrijdag in Brussel de stabiliseringsmissie Resolute Support te verlengen.

,,De Afghanen hebben nog steeds hulp nodig, dus we blijven hen trainen, steunen en adviseren’’, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg. De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken Salahuddin Rabbani verwelkomde het besluit. De details moeten nog worden uitgewerkt.

De missie om leger en politie verder op te bouwen in Afghanistan ging eind 2014 van start in de hoofdstad Kabul en vier regio’s. De 39 landen die meedoen leveren bijna 13.000 manschappen. Onder hen zijn honderd Nederlanders.

De Afghanen moeten uiteindelijk zelf verantwoordelijk worden voor hun veiligheid, maar westerse landen blijven de veiligheidstroepen tot zeker 2020 financieren. Diverse lidstaten zegden hiervoor geld toe, waardoor er nu meer dan 1,4 miljard dollar in kas zit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.