buitenland

Israël herdenkt zes miljoen vermoorde Joden

05 mei 2016Leestijd: 1 minuut

TEL AVIV (ANP) – Israël heeft donderdag de zes miljoen Joden herdacht die tijdens de Holocaust werden vermoord. Twee minuten lang waren in de ochtend in het hele land de sirenes te horen.

In de straten bleven auto’s staan, voorbijgangers hielden stil. In het centrale Holocaust-herdenkingscentrum Yad Vashem begon aansluitend een herdenkingsplechtigheid.

De waarnemend militaire stafchef Jair Golan had de avond tevoren bij een gedenkceremonie in ongebruikelijke bewoordingen gewaarschuwd voor processen in Israël zoals in Europa voor de Holocaust. ,,Als er iets is dat in mijn herinnering aan de Holocaust angst inboezemt, dan zijn het de stuitende processen die in Europa en in Duitsland in het bijzonder zijn gebeurd, en waarvan ik voortekenen nu bij ons bemerk”, zei Golan.

,,Niets is makkelijker dan om de vreemdeling te haten, om angst en terreur te wekken”, aldus Golan. Vooral op de Holocaust-gedenkdag is het belangrijk ,,kiemen van onverdraagzaamheid, geweld en zelfvernietiging” in de Israëlische samenleving te bevechten, zei hij. Hij benadrukte dat hij geenszins een vergelijking wilde maken tussen de staat en het leger van Israël en nazi-Duitsland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.