buitenland

Ex-dictator Tsjaad krijgt levenslang

30 mei 2016

DAKAR (ANP) – Voormalig dictator van Tsjaad, Hissène Habré, is maandag voor een rechtbank in Senegal veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij regeerde over het Afrikaanse land van 1982 tot 1990.

Habré week nadat hij was afgezet uit naar het West-Afrikaanse Senegal waar hij in 2013 werd gearresteerd. Hij werd dat jaar in Tsjaad bij verstek ter dood veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid.

De Afrikaanse Unie (AU) heeft aangedrongen op berechting in Senegal. Tien jaar geleden deed België een poging hem te berechten, maar kreeg geen medewerking van Senegal. Dat land besloot uiteindelijk op aandringen van de AU Habré te berechten. Het is het eerste proces tegen Afrikaanse dictator in Afrika dat is gehouden met steun van de unie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.