buitenland

Cooks schip Endeavour mogelijk gevonden in VS

02 mei 2016Leestijd: 1 minuut

NEWPORT (ANP) – Het wrak van een van de beroemdste schepen uit de geschiedenis, de Endeavour van kapitein Cook, is mogelijk gevonden. Maritieme archeologen op Rhode Island zeggen er 80 tot 100 procent zeker van te zijn dat ze het schip op de bodem van de haven van Newport hebben gevonden.

Cook gebruikte het schip voor zijn eerste ontdekkingsreis naar Australië en Nieuw-Zeeland, tussen 1769 en 1771. In 1778 zou het schip zijn omgedoopt in Lord Sandwich en zijn ingezet om Britse soldaten over te zetten ten tijde van de Amerikaanse revolutie. In hetzelfde jaar werden dertien schepen tot zinken gebracht in de haven van Newport, waaronder de Lord Sandwich.

De maritieme archeologen (RIMAP) presenteren woensdag hun bevindingen. ,,Het zal reden voor een nationale viering in Australië zijn als RIMAP de Lord Sandwich, voorheen de Endeavour, identificeert”, stellen ze in een aankondiging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.