buitenland

VN eist herstel missie in Westelijke Sahara

29 april 2016Leestijd: 1 minuut

NEW YORK (ANP/RTR) – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil dat de vredesmissie in de bezette Westelijke Sahara een jaar wordt verlengd en niet langer wordt dwars gezeten door Marokko. De Veiligheidsraad stemde vrijdag voor een door de Verenigde Staten ingebrachte resolutie. Secretaris-generaal Ban Ki-moon wordt daarin gevraagd binnen negentig dagen verslag te doen van de missie en of deze in ere is hersteld.

Nadat Spanje zich in de jaren zeventig uit het gebied had teruggetrokken werd het bestuur ervan overgenomen door Marokko en Mauritanië. Er brak oorlog uit tussen de twee landen en uiteindelijk kreeg Marokko het hele gebied in handen. De claim van Rabat op het gebied wordt echter niet internationaal erkend. Marokko zette vorige maand alle internationale civiele leden van de missie het land uit nadat Ban de annexatie van de Westelijke Sahara een ,,bezetting” had genoemd.

De secretaris-generaal deed de uitspraak tijdens een bezoek aan vluchtelingenkampen voor de Sahrawi, een groep bedoeïenen die zijn wortels heeft in de Westelijke Sahara. Het Polisario Front, een onafhankelijkheidsbeweging die uit Sahrawi’s bestaat, wil een referendum over een onafhankelijke Westelijke Sahara. Marokko wil echter niet verder gaan dat meer autonomie voor de regio.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.