Lange celstraffen voor Iraanse journalisten

26 april 2016Leestijd: 1 minuut

TEHERAN (ANP/DPA) – De revolutionaire rechtbank in Teheran heeft vier Iraanse journalisten tot gevangenisstraffen uiteenlopend van vijf tot tien jaar veroordeeld. Dat bevestigt hun advocaat. Tegen de straf is beroep mogelijk.

De voor hervormingsgezinde media werkende journalisten werden in november 2015 opgepakt op verdenking van propaganda tegen de zittende regering en wegens vermeende contacten met buitenlandse mogendheden.

Het is de eerste keer sinds het aantreden van president Hassan Rohani in augustus 2013 dat journalisten zulke hoge straffen worden opgelegd. Rohani heeft herhaaldelijk opgeroepen de media niet te onderdrukken. Hij geldt als hervormingsgezind.

De mediawetten in Iran zijn al jaren onderwerp van discussie en controverse. Zo is de scheidslijn tussen kritische journalistiek en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid niet duidelijk. Datzelfde geldt voor buitenlandse contacten, die in sommige gevallen ook als samenwerking met buitenlandse geheime diensten zouden kunnen worden uitgelegd.