buitenland

Kenia verbrandt 105 ton ivoor

30 april 2016Leestijd: 1 minuut

NAIROBI (ANP/RTR) – De Keniaanse president Uhuru Kenyatta heeft zaterdag het vuur aangestoken waarop 105 ton ivoor en 1,4 ton neushoornhoorn in vlammen is opgegaan. De verbranding had plaats in een natuurreservaat in de buurt van de hoofdstad Nairobi.

Stropers zouden aan het ivoor en de neushoornhoorn op de zwarte markt circa 130 miljoen euro kunnen hebben verdienen. ,,Kenia geeft een signaal af dat ivoor voor ons waardeloos is, tenzij het voor onze olifanten is”, zei Kenytta.

Volgens natuurbeschermers zijn er in Afrika nog maar 400.000 tot 500.000 olifanten over. Sinds 1960 is naar schatting 98 procent van de zwarte neushoorns gedood.

Samen met president Ali Bongo van Gabon riep Kenyatta op tot een wereldwijd verbod op de handel in ivoor. ,,De dagen van alle stropers, kopers en handelaren zijn geteld”, zei Bongo. Ivoor is nog altijd een kostbaar goed in Azië, voornamelijk in China, waar het per kilo meer waard is dan goud.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.