buitenland

Ex-kampbewaker heeft spijt en schaamt zich

29 april 2016Leestijd: 1 minuut

DETMOLD (ANP) – Reinhold Hanning, voormalig kampbewaker in Auschwitz, heeft vrijdag voor de rechtbank in Detmold spijt betuigd over zijn verleden. ,,Ik schaam mij ervoor dat ik het onrecht heb zien gebeuren en mij daar niet tegen heb verzet”, zei de 94-jarige volgens Duitse media in een verklaring. ,,Het spijt mij oprecht.”

De oud-SS’er staat in Detmold terecht op beschuldiging van medeplichtigheid aan moord op 170.000 mensen. Het Openbaar Ministerie verwijt hem onderdeel te zijn geweest van de vernietigingsmachinerie van de nazi’s. Op twaalf voorafgaande zittingsdagen had hij alleen maar gezwegen. Zijn spijtbetuiging las hij vrijdag zittend in een rolstoel voor van een vel papier.

In een verklaring die werd voorgelezen door zijn advocaat gaf Hanning toe van de massamoorden te hebben geweten. Hij zei de herinnering aan zijn tijd als kampbewaker tot aan zijn proces te hebben verdrongen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.