buitenland

Duitsland wil verlenging van grenscontroles

30 april 2016Leestijd: 1 minuut

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) – Duitsland gaat de Europese Commissie vragen om vanaf half mei nog zeker zes maanden grenscontroles in de Schengenzone te mogen uitvoeren. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, zaterdag gezegd.

Volgens Duitse media steunen Frankrijk, Oostenrijk, België, Denemarken en Zweden het verzoek van De Maizière. Duitsland en enkele andere Europese landen voerden tijdelijke grenscontroles in om paal en perk te stellen aan de instroom van vluchtelingen uit onder meer Syrië, Eritrea en Irak.

Het aantal vluchtelingen dat via de Balkanroute de EU binnenkomt, is mede door de grenscontroles fors afgenomen. ,,Maar desondanks kijken we met zorg naar de ontwikkelingen aan de buitengrenzen van de EU”, aldus De Maizière. Hij zei dat de lidstaten de mogelijkheid moeten blijven houden grenscontroles binnen de Schengenzone uit te voeren als de situatie daar om vraagt.

Eerder liet De Maizière weten dat de grenscontroles binnen het paspoortvrije Schengengebied op 12 mei zouden worden beëindigd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.