buitenland

Weerfenomeen El Niño over hoogtepunt heen

18 februari 2016Leestijd: 1 minuut

GENVE (ANP) – Het weerfenomeen El Niño is voorbij zijn hoogtepunt, maar blijft het klimaat wereldwijd nog wel beïnvloeden. Dat heeft het VN-agentschap Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) donderdag gemeld. El Niño verzwakt in de komende maanden en verdwijnt in de lente van dit jaar.

De temperatuur in delen van de Stille Oceaan was vorig jaar 2 graden hoger dan het gemiddelde. ,,We zijn net getuige geweest van een van de krachtigste El Niño’s ooit, die extreem weer in landen op alle continenten heeft veroorzaakt en geholpen heeft de temperatuur wereldwijd tot recordhoogte op te stuwen”, zei de secretaris-generaal van de WMO, Petteri Taalas.

,,Delen van Zuid-Amerika en Oost-Afrika moeten nog bijkomen van slagregens en overstromingen. De economische en humanitaire last van droogte wordt steeds duidelijker in zuidelijk Afrika en de Hoorn van Afrika, centraal Amerika en andere gebieden.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.