buitenland

Verdachten aanslag Bangkok ontkennen schuld

16 februari 2016Leestijd: 1 minuut

BANGKOK (ANP) – De twee Chinese Oeigoeren die terechtstaan voor de bomaanslag op een hindoeheiligdom in de Thaise hoofdstad Bangkok ontkennen schuld. Ze verschenen dinsdag op de eerste zittingsdag van het proces in de rechtszaal.

Verdachte Yusufu Mieraili vroeg de rechtbank vaart te maken met de rechtsgang, omdat hij al een halfjaar in de cel zit. Volgens de Thaise politie hebben Mieraili en medeverdachte Adem Karadag bekend dat ze een aandeel hadden in de aanslag van 17 augustus, maar de verdediging spreekt dat tegen. De advocaat van Karabag heeft de klacht van zijn cliënt dat hij in gevangenschap is gemarteld naar eigen zeggen overgebracht aan de rechtbank.

Het merendeel van de twintig slachtoffers van de bomaanslag op het Erawan-heiligdom was buitenlander. De explosie verwondde 120 mensen.

De Thaise autoriteiten houden vol dat de daders zich wilden wreken voor een overheidscampagne tegen mensensmokkel. Veiligheidsdeskundigen vermoeden echter eerder vergelding voor de uitzetting van een honderdtal Oeigoeren naar China de maand tevoren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.