buitenland

Ook India zoekt zwaartekrachtgolven

19 februari 2016Leestijd: 1 minuut

NEW DELHI (ANP) – India gaat helpen bij de zoektocht naar nieuwe zwaartekrachtgolven. Die waren een eeuw lang een groot raadsel voor de wetenschap, maar vorige week werd bekend dat ze na lang zoeken zijn ontdekt.

Om de golven te vinden, moet een uitzonderlijk gevoelige detector worden gebouwd. Het project kost waarschijnlijk minstens 12 miljard roepie, omgerekend meer dan 150 miljoen euro. Het Indiase apparaat kan in 2023 klaar zijn.

Er zijn al detectoren in de Verenigde Staten, Italië en Duitsland. Er is ook een klein apparaat in Leiden. Als er meer detectoren zijn, kunnen wetenschappers meer zwaartekrachtgolven vinden. Bovendien worden de metingen betrouwbaarder en nauwkeuriger.

Einstein opperde honderd jaar geleden dat het heelal bestaat uit ruimte en tijd, en dat die één geheel vormen. Dat noemde hij ruimtetijd. Die kan bij heftige gebeurtenissen gaan trillen, als rimpelingen na een steen in een vijver. Die rimpels zijn nauwelijks meetbaar. Dat lukte vorig jaar. Een golf van twee zwarte gaten die 1,3 miljard jaar geleden samengingen, trok toen langs de aarde. Een speciale laserstraal verschoof een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van een meter. Het bewijs dat Einstein gelijk had.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.