buitenland

NAVO versterkt zich in Oost-Europa

10 februari 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De NAVO gaat haar vooruitgeschoven eenheden in het oosten van Europa versterken. Ook komt er meer capaciteit om snel troepen te laten aanrukken als dat nodig is.

Daar hebben de NAVO-ministers van Defensie woensdag mee ingestemd. ,,Dit moet duidelijk maken dat een aanval tegen een bondgenoot een aanval op allen is’’, zo lichtte NAVO-chef Jens Stoltenber de afschrikkende maatregelen toe.

De militaire alliantie zal op welke agressie dan ook direct met een krachtige reactie antwoorden, zei Stoltenberg, zonder een land te willen noemen.

De westerse troepenopbouw in Oost-Europa kreeg een impuls na de Russische agressie in Oekraïne en de annexatie van de Krim. Het gaat om flexibele eenheden op vooralsnog zes kleine regionale hoofdkwartieren. De NAVO zoekt echter niet de confrontatie of een nieuwe Koude Oorlog, aldus Stoltenberg.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.