buitenland

Minder macht voor volgende president Algerije

07 februari 2016Leestijd: 1 minuut

ALGIERS (ANP) – Het Algerijnse parlement krijgt meer macht en het presidentschap van het Noord-Afrikaanse land wordt beperkt tot maximaal twee termijnen. Parlementariërs stemden zondag in meerderheid voor de grondwetswijzigingen. Die waren voorgesteld door president Abdelaziz Bouteflika.

De 86-jarige Bouteflika is zelf al sinds 1999 aan de macht. Hij begon vorig jaar aan zijn vierde termijn als president. Zijn opvolger krijgt die mogelijkheid dus niet. Ook inhoudelijk krijgt het parlement meer te vertellen, maar diverse oppositieleiders doen de wijzigingen af als oppervlakkig en boycotten de stemming.

Bouteflika beloofde in 2011, na het uitbreken van wat toen nog optimistisch de Arabische Lente werd genoemd, dat hij met democratische hervormingen zou komen. Hij sukkelt met zijn gezondheid en vertoont zich zelden in het openbaar.

Dat het parlement instemde, is geen verrassing. Bondgenoten van het staatshoofd domineren beide Kamers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.