buitenland

Loekasjenko van sanctielijst EU af

15 februari 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko wordt definitief verwijderd van de sanctielijst van de Europese Unie. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag besloten.

Het reisverbod voor Loekasjenko en 169 landgenoten en de bevriezing van hun tegoeden in de unie waren eind oktober al voor vier maanden geschorst. Dat was een reactie op de vrijlating van de laatste zes politieke gevangenen door het autoritaire regime en de verbeterde relatie tussen Europa en Wit-Rusland.

De sancties tegen vier mensen die betrokken waren bij verdwijningen blijven gehandhaafd, evenals het wapenembargo.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders denkt dat de verdere versoepeling van de sancties een kritische dialoog met het regime mogelijk maakt, wat op de langere termijn moet resulteren in vrije verkiezingen en meer vrijheid van meningsuiting in Wit-Rusland. Verder vindt hij het vooral belangrijk dat het wapenembargo van kracht blijft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.