buitenland

‘Lech Walesa werkte toch voor geheime dienst’

18 februari 2016Leestijd: 1 minuut

WARSCHAU (ANP) – De voormalige Poolse president Lech Walesa heeft voor de val van het communisme gewerkt voor de geheime dienst. Dat heeft het Nationale Herdenkingsinstituut van Polen donderdag bekendgemaakt. In het huis van de in november overleden oud-generaal Jan Kiszczak is het dossier van Walesa gevonden en een samenwerkingscontract tussen de latere Nobelprijswinnaar en de geheime dienst. De handtekening van Walesa is authentiek verklaard.

Walesa leidde in de communistische tijd de vakbond Solidariteit en werd in 1990 de eerste democratisch gekozen president van het land. Zelf heeft hij altijd ontkend dat hij de geheime dienst geholpen zou hebben. Hij werd in 2000 vrijgesproken van spionage.

Walesa geldt als criticus van de huidige nationalistisch-conservatieve regering. In december waarschuwde hij voor toenemende spanningen in de maatschappij en zelfs voor een burgeroorlog.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.