buitenland

EU-sancties tegen Burundi wellicht uitgebreid

15 februari 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De economische sancties tegen Burundi worden waarschijnlijk uitgebreid. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben maandag in Brussel besloten dat daar vanwege het ,,gebrek aan positieve signalen” aanleiding voor is.

De EU bevroor vorig jaar oktober de tegoeden van vier naaste medewerkers van president Pierre Nkurunziza en legde hen een reisverbod op. Zij zouden buitensporig geweld hebben gebruikt tijdens gevechten rondom de Nkurunziza’s herverkiezing.

Onlangs liepen de onderhandelingen onder leiding van de EU over een politieke oplossing van het conflict in het Afrikaanse land vast. Bij onlusten zijn ten minste vierhonderd slachtoffers gevallen.

Mensenrechten schenden

De ministers laten in een verklaring weten klaar te staan voor maatregelen tegen mensen die mensenrechten schenden of geweld gebruiken of dat hebben gedaan. Ook tegen degenen die een politieke oplossing in de weg staan kunnen sancties volgen.

Nederland schortte medio vorig jaar juni de hulp aan leger en politie in Burundi al op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.