buitenland

Drie doden bij aanval op VN in Noord-Mali

12 februari 2016Leestijd: 1 minuut

KIDAL (ANP) – Bij een mortieraanval op een VN-basis in Kidal in het noorden van Mali zijn vrijdag drie blauwhelmen gedood en zeker dertig gewond. Dat meldde VN-missie Minusma.

Op het moment van de aanval was ook een aantal Nederlandse militairen op de basis. Zij bleven ongedeerd. Een Nederlandse Chinook-transporthelikopter liep heel lichte beschadigingen op door de explosies. Nederlandse blauwhelmen leverden medische hulp en evacueerden gewonden, aldus het ministerie van Defensie.

VN-gezant Mahamat Saleh Annadif zei ,,woest” te zijn over de ,,hatelijke” aanval. Hij was 48 uur eerder nog in Kidal.

De aanval kwam op de dag dat de Duitse president Joachim Gauck in Mali aankwam. Duitsland leidt op dit moment de Europese missie om het Malinese leger te versterken en stuurt 650 extra vredestroepen. Die gaan een deel van de ruim vierhonderd Nederlandse militairen vervangen die voornamelijk in het noordelijke Gao gelegerd zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.