buitenland

Brussel negeert adviezen over tabakslobby

08 februari 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie is niet bereid alle ontmoetingen met vertegenwoordigers van de tabaksindustrie openbaar te maken. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie negeert daarmee een oproep van de Europese Ombudsman Emily O’Reilly om alle verslagen van contacten met tabakslobbyisten te publiceren.

O’Reilly noemde de benadering van de commissie in oktober onbetrouwbaar, omdat Brussel de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie zou overtreden. Brussel stelt dat het die regels wel naleeft.

,,Een gemiste kans’’ voor commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, stelt O’Reilly maandag, die vindt dat zijn opstelling wantrouwen in de hand werkt. De ombudsman stelt dat Brussel de ,,verfijning van de lobby-inspanningen van Big Tobacco blijft onderschatten’’.

Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory, die een klacht had ingediend, reageert ontstemd. ,,Het is vooral schokkend dat de commissie koppig blijft volhouden dat advocaten die tabaksbedrijven vertegenwoordigen geen lobbyisten maar juridische experts zijn.’’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.