Emiraten willen liever dictatuur dan democratie

12 mei 2023Leestijd: 2 minuten
VOLGENS SJEIK MOHAMED BIN ZAYED WERKT DEMOCRATIE ALS STAATSVORM NIET IN DE ARABISCHE WERELD. FOTO: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP/GETTY IMAGES

De Verenigde Arabische Emiraten willen zichzelf moderniseren en religieuze zeloten in het bestuur tegengaan. Om dat te realiseren toont de regering openlijk haar liefde voor de dictatuur.

1. Wat is er volgens de Emiraten mis met democratie?

President Mohamed bin Zayed beweert dat democratie niet werkt in de islamitische wereld, omdat het de Moslimbroederschap aan de macht brengt. Bij verkiezingen laten mensen zich verleiden door ‘een of andere heilige’, zei hij. Landen vallen daardoor ten prooi aan conservatieve regeringen, die meer bezig zijn met religieuze scherpslijperij dan met sociaaleconomische ontwikkeling. Een verlichte dictatuur is volgens hem een betere staatsvorm.

2. En zelf geeft hij het goede voorbeeld?

Bin Zayed regeert als een ­autocraat. Behalve aanhangers van de ­politieke islam laat hij ook seculiere critici opsluiten. Hij beseft dat de export van olie en gas, waaraan de Emiraten hun rijkdom te danken hebben, eindig is en hij investeert daarom volop in andere economische sectoren. Dubai en Abu Dhabi, de twee belangrijkste Emiraten, zijn uitgegroeid tot handelsknooppunt en toeristische trekpleister. Ook heeft Bin Zayed wereldwijd belangen in grote havens, zoals die van Rotterdam. In de luchtmacht dienen vrouwelijke piloten.

3. Is de verlichte dictatuur ook een exportproduct?

Na de Arabische Lente, die ruim tien jaar geleden losbarstte, zag Bin Zayed tot zijn schrik overal in de regio democratische verandering. Om niet geïsoleerd te raken, ging hij tegenstanders van de politieke islam steunen. Onder meer in Jemen, Egypte en Libië hielp hij autocratische sympathisanten aan de macht. Ook militieleider Mohamed Dalgo, die in Sudan staatshoofd Abdel Fattah Burhan probeert af te zetten, is een protegé.

4. En hoe kijkt buurland Saudi-Arabië naar de Emiraten?

Mohamed bin Salman, de machtige kroonprins van Saudi-Arabië, heeft zich ontpopt tot een volgeling van Bin Zayed. Net als de Emiraten wil hij af van religieuze zeloten en zijn land moderniseren.

5. Hoe reageert het Westen?

Door de rijkdom en de groeiende internationale invloed kunnen de meeste landen niet om de Emiraten heen. Bin Zayed heeft uitstekende relaties met Frankrijk en de Verenigde Staten, zeker nadat hij als eerste Arabische land Israël volledig erkende. De westerse publieke opinie bespeelt hij met soft power-instrumenten. Bin Zayed sponsort de wielerploeg van Tour de France-winnaar Tadej Pogačar en is eigenaar van de Britse voetbalclub Manchester City.