Premium Lock Van Rio tot Vietnam: de fraaiste en hoogste Christusbeelden

09 december 2022Leestijd: 4 minuten
Christus de Verlosser in Rio de Janeiro. Foto: Carl de Souza/AFP/ANP

Wie de torenhoge, Christus de Verlosser met gespreide armen hoog boven de tropische stad ziet, weet meteen: dit is Rio de Janeiro.

Minder bekend is dat na zijn voltooiing in 1931 wereldwijd tientallen soortgelijke standbeelden zijn gebouwd – en nog steeds komen er beelden bij. Soms met opzet net een haardos of kroon hoger gemaakt dan het iconische Braziliaanse beeld. Om te aanbidden én om toeristen te trekken. Een selectie van de hoogste en fraaiste Christusbeelden.

Foto: Getty Images

I. Christus Koning (2010)

Waar: Świebodzin, Polen

Hoogte: 52 meter

 

Het voorlopig hoogste Christusbeeld met gespreide armen staat boven op een heuvel en torent uit boven het Poolse stadje Świebodzin, ongeveer halverwege Poznań en de Duitse hoofdstad Berlijn. Gemaakt van kunststof, inclusief voetstuk en kroon ruim 52,5 meter hoog. Het lichaam zelf meet 33 meter, één voor elk jaar dat Christus zou hebben geleefd. Een Poolse krant ontdekte in 2018, tot woede van sommige gelovigen, dat op het hoofd zendmasten zijn geplaatst, verborgen dankzij de goudkleurige kroon.

II. Christus de Beschermer (2023)

Waar: Encantado, Brazilië

Hoogte: 43,5 meter

In de zuidelijke Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul wordt momenteel gewerkt aan een van de hoogste Christusbeelden, Christus de Beschermer. Komend jaar zal het 43,5 meter hoge bouwwerk officieel worden onthuld voor het publiek. Het opvallendste kenmerk wordt een groot glazen hart op 40 meter hoogte, bereikbaar voor bezoekers, die zo een fraai uitzicht zullen hebben op de wijde omtrek. Want ook dit beeld staat straks op de top van een heuvel.

Foto: Buda Mendes/Getty Images

III. Jesus Buntu Burake (2018)

Waar: Sulawesi, Indonesië

Hoogte: 40 meter

 

Een van de hoogste ter wereld met 40 meter, en ook nog eens op de berg Buntu Burake, 1.700 meter boven zeeniveau. Officieel geopend door de Indonesische pre­sident Joko Widodo in 2018, na vijf jaar bouwen. Ook bedoeld om ­lokaal toerisme te stimuleren.

Foto: Anadolu/Getty Images
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw