centrum-rechts Premium Corner

Na links Denemarken komt ook rechts Zweden met strenger immigratiebeleid. Wat zijn de plannen?

02 november 2022Leestijd: 3 minuten

Restrictiever immigratie- en integratiebeleid heeft in Denemarken links vrij bestendig terug aan de macht gebracht, zo valt te concluderen na de Deense verkiezingen. Die zijn – met hun beste resultaat in twintig jaar – opnieuw gewonnen door de sociaal-democraten, bekend om hun ‘rechtse’ migratiebeleid. Intussen gaat in buurland Zweden centrum-rechts hetzelfde proberen. Wat zijn daar de plannen?

De regeringsverklaring van de nieuwe Zweedse minister-president Ulf Kristersson – leider van een centrum-rechtse minderheidsregering van zijn eigen Gematigde Uniepartij, christen-democraten en liberalen, met gedoogsteun van de radicaal-rechtse Zweden Democraten – wond er half oktober geen doekjes om. Er gaat iets veranderen in Zweden, er komt ‘een nieuwe koers’. ‘Verandering was nodig en verandering is nu mogelijk.’

De vier hoekstenen van Zwedens welvaartsstaat – interne en externe veiligheid, energievoorziening en sociale cohesie – verkeren in crisis, aldus Kristersson en zullen in de komende regeringsperiode moeten worden gerepareerd. Faalt deze regering daarin, aldus Kristersson, dan is de prijs hoog. ‘Zweden zal dan niet langer Zweden zijn.’

Veiligheid en sociale cohesie zijn twee bedreigde ‘hoekstenen’

Twee van deze bedreigde ‘hoekstenen’ zijn in belangrijke mate immigratie-gerelateerd. De interne veiligheid van het land wordt in de ogen van de nieuwe Zweedse regering bedreigd door bende-oorlogen. Die hebben dit jaar al meer dan vijftig doden opgeleverd, ‘vele niks anders dan executies,’ aldus Kristersson. Veel van deze bendeleden zijn jongeren met een migratieachtergrond.

Naast hogere straffen – verdubbeling zelfs, voor bendegerelateerd geweld – inzet van anonieme getuigen, gebiedsverboden en tijdelijke fouilleer-gebieden komt er ook uitzettingsbeleid voor criminelen die niet de Zweedse nationaliteit hebben. Niet langer draait het in de wetgeving om de rechten van de verdachte, maar om het slachtoffer en om ‘bescherming van de samenleving’. Onderzocht wordt of huur van gevangenissen in het buitenland mogelijk is. Dodelijk geweld tegen vrouwen krijgt extra aandacht.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.