Starlink Premium Corner

Elon Musk: een superheld die met de vijand heult. Wat wil hij écht in Oekraïne?

12 november 2022Leestijd: 14 minuten

Toen Elon Musk eind februari Starlink naar Oekraïne bracht, werd hij gevierd als een ware superheld. Vandaag leeft vooral de angst dat het land daardoor aan zijn grillen is overgeleverd. Wat wil Musk eigenlijk?

Dit artikel is eerder verschenen als omslagverhaal van het Belgische magazine Knack

Op 26 februari greep Mychajlo Fedorov naar zijn ultieme wapen. Hij tikte een bericht op Twitter.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Fedorov, de 31-jarige Oekraïense minister van Digitale Transformatie, had er net de meest bewogen 48 uur van zijn leven op zitten. Twee dagen eerder was het Russische leger in het holst van de nacht op verschillende plaatsen Oekraïne binnengevallen. Grootschalige cyberaanvallen teisterden de Oekraïense infrastructuur. Russische tanks naderden Kiev. Doodseskaders maakten jacht op president Volodymyr Zelensky.

Met een tweet waarin hij het pathos niet schuwde, richtte Fedorov zich tot techmiljardair Elon Musk. ‘Elon Musk, terwijl u probeert om Mars te koloniseren, probeert Rusland Oekraïne te bezetten! Terwijl uw raketten succesvol landen vanuit de ruimte, vallen Russische raketten Oekraïense burgers aan! We vragen u om Oekraïne te voorzien van Starlink-stations en zo verstandige Russen aan te spreken om in opstand te komen.’

Het leek wel een scène uit een superheldencomic. De politie van Gotham City projecteert in gevallen van uiterste nood een vleermuisvormig lichtbaken in de hemel om de hulp van Batman in te roepen. Precies zo zond Fedorov een noodkreet via Twitter. En net als Batman – een stinkend rijke ondernemer en filantroop met een traumatische jeugd die in zijn vrije tijd in patserige auto’s het kwaad bestrijdt – schoot Musk Oekraïne te hulp. Nauwelijks tien uur later antwoordde @elonmusk zelf: ‘Starlink is nu actief in Oekraïne. Meer terminals zijn onderweg.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Pizzadoos met internet

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.