Laatste Sovjetleider

Zo reageert Rusland op de dood van Gorbatsjov

31 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

Op maandag 30 augustus overleed Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie, op 91-jarige leeftijd. Een meerderheid van de Russen beschouwt hem als een zwakke leider. Wat zeggen zij over zijn dood?

President Vladimir Poetin deelt via Telegram mee dat ‘Gorbatsjov een enorme invloed heeft gehad op het verloop van de wereldgeschiedenis. Hij leidde ons land tijdens een complexe periode met veel economische en sociale uitdagingen.’ In een korte condoleance betuigt hij zijn steun aan Gorbatsjovs familie en zijn spijt over Gorbatsjovs overlijden.

Op 16 september 2022 verschijnt deze 180 pagina’s tellende speciale editie in de webshop van EW:

Bestel Ter Herinnering Michail Gorbatsjov (1931-2022) hier

Staatsmedia herhalen Poetins woorden over Gorbatsjov

Alle Russische staatstelevisie herhalen Poetins woorden over Gorbatsjov. In een uitzending van staatszender Channel One wordt Gorbatsjovs verlangen om de Sovjet-economie te verbeteren dan ook gewaardeerd. Wel wordt hem besluiteloosheid als leider van de Sovjet-Unie verweten.

De Russische journalist Joeri Saprynkin bedankt Gorbatsjov via Telegram voor het opheffen van de staatscensuur. ‘Hij heeft de wereld gered van een nucleaire oorlog en gaf ons allemaal ten minste 35 jaar leven extra,’ zegt hij. ‘En dat waren niet eens 35 slechte jaren.’ Hij respecteert de leider om zijn geloof in vrede.

Navalny prijst vrijwillig en vredig aftreden Gorbatsjov

Via zijn advocaat laat de gevangengezette oppositieleider Aleksej Navalny weten dat Gorbatsjov een van de weinige politici was die zijn macht niet gebruikte voor zelfverrijking. ‘Hij trad vrijwillig en in vrede af. Een geweldige prestatie naar Sovjet-standaarden,’ zegt hij op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gregory Javlinsky, leider van de enige overgebleven oppositiepartij Jabloko, schrijft op Telegram dat ‘Gorbatsjov ons vrijheid heeft gegeven. Hij heeft honderden miljoenen mensen binnen en buiten Rusland bevrijd, als ook de helft van Europa,’ verwijzend naar de val van de Berlijnse Muur in 1989.

Gorbatsjov zwakte verweten vanwege uiteenvallen Sovjet-Unie

Alhoewel de reacties via staatskanalen en van critici op het regime relatief positief zijn, veroordelen aanhangers van Poetin Gorbatsjov juist. Zij noemen hem onder meer zwak vanwege het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Igor Girkin, een voormalig kolonel van de Russische geheime dienst, schrijft op Telegram dat Gorbatsjov een ‘verrader’ was die ‘eeuwige schaamte’ verdient. Leonid Sloetski, voorzitter van de buitenlandcommissie van de Doema, benadrukt dat de oud-leider ‘voor iedereen die in de Sovjet-Unie is geboren een moeilijke en tegenstrijdige figuur’ blijft.’

Gorbatsjov

Lees ook deze necrologie door Hans Crooijmans

Michail Gorbatsjov (1931-2022): held én schlemiel

Op sociale media wordt Gorbatsjov door sommigen een lakse houding na de kernramp in Tsjernobyl verweten. ‘Vijf dagen na de ramp dwong hij Oekraïense kinderen om door de nucleair besmette straten van Kiev te lopen,’ zegt de Russische schrijver Ariana Gic op Twitter. ‘Hij bracht helemaal geen vrede. Laten we de bloedbaden in Tblisi, Vilnius, Riga en het verzwijgen van de kernramp in Tsjernobyl niet vergeten,’ zegt de Russische onderzoeker Natia Seskuria. ‘Er is geen reden om hem te verafgoden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.