Premium Lock Russen spugen op het graanakkoord met Turken en Verenigde Naties

25 juli 2022Leestijd: 3 minuten
Bombardement op Odessa. STR / Odessa City Council Telegram channel / AFP

Op vrijdag 22 juli tekende Rusland een akkoord met Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties om de aanvoer van graan via de Zwarte Zee naar Afrika en het Midden-Oosten op gang te brengen. Dat was een hoopgevend signaal. Een dag later vuurden de Russen twee raketten af op de haven van Odessa en boorden ze alle hoop weer de grond in. Is er een logische verklaring?

1.Militair doel

De eerste mogelijkheid is dat de Russische aanval gericht was op de militaire infrastructuur in de Oekraïense havenstad en op een Oekraïens oorlogsschip. Dit is althans wat Rusland zelf zegt, overigens na eerst te hebben ontkend dat het een raketbeschieting had uitgevoerd. Misschien wilden de Russen een voltreffer plaatsen op een door NAVO-landen geleverde hoeveelheid oorlogstuig en munitie. Dat laatste is niet waarschijnlijk: de klap van exploderende munitie was dan groter geweest. Ook ligt het niet voor de hand dat Oekraïners hun zojuist van het Westen verkregen wapentuig op zo’n kwetsbare en makkelijk te detecteren plek neerleggen als een haventerrein.

Westerse

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Dreigende Lavrov bewijst succes van westerse wapens voor Oekraïne

2. Chaos

De tweede mogelijkheid is dat president Vladimir Poetin de zaak niet meer in de hand heeft. Hij heeft zich met de inval in Oekraïne behoorlijk in de vingers gesneden en probeert er nu een eind aan te breien. Als een gebaar van goede wil naar de wereld, laat hij zo’n graanakkoord ondertekenen.

Het akkoord leek een voorproefje op een meer omvattende vredesregeling. Maar kennelijk is het in de Russische krijgsmacht zo’n chaos, dat een plaatselijk commandant het grotere plaatje niet kent en min of meer op eigen houtje een paar raketten lanceert.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw