Oekraïne Premium Corner

Hoe Poetins oorlogszucht orthodoxe gelovigen raakt

06 juli 2022Leestijd: 2 minuten

Poetins oorlogszucht raakt ook orthodoxe gelovigen in Oekraïne.

In het sterk geseculariseerde Noordwest-Europa wordt weleens over het hoofd gezien hoezeer religie elders op het continent nog een bepalende rol speelt in het dagelijks leven. Zoals de katholieke kerk alom aanwezig is in Zuid-­Europa – maar ook in bijvoorbeeld Polen – zo is dat in Oekraïne de Orthodoxe Kerk.

Meer over de oorlog in Oekraïne: Waarom Zelensky eenzaam dreigt te worden

Ruim tweederde van de bij- na 44 miljoen Oekraïners rekent zichzelf tot deze christelijke stroming. Daarnaast vormen (Grieks-)katholieken, protestanten, moslims en Joden kleine minderheden. Het land is dan ook bezaaid met de kleurrijke kerken met de typisch uivormige torens.

Religieus erfgoed niet veilig voor Russische bommen en granaten

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.