Premium Lock Hoe Iran zucht onder sancties

01 juni 2022Leestijd: 8 minuten
Marktkoopman in de hoofdstad. Eén op de drie gezinnen leeft onder de armoedegrens

Zoals Rusland wordt afgesloten door internationale sancties, gebeurt dat al jaren met Iran. De Iraanse middenklasse verarmt, terwijl de elite investeert in cryptomunten en huizen. ‘Het zijn de Chinezen die van de sancties profiteren.’

Onder luide Iraanse muziek maakt bouwondernemer Hamed Mohammadi (38) op het campingtafeltje hapjes klaar, terwijl een vriendin het kampvuur aanblaast. ‘Het is heerlijk hier,’ zegt Mohammadi. ‘Frisse lucht en geen internet, je kunt niet om de twee minuten op je telefoon naar dat deprimerende nieuws kijken.’

Met een groep vrienden heeft Mohammadi een kamp opgezet te midden van de indrukwekkende zandheuvels in de woestijn op zo’n zes uur rijden van Teheran. Het desolate landschap is een geliefd weekenduitje waar Iraniërs kunnen ontsnappen aan de strenge religieuze leefregels van de autoriteiten. Hier kunnen vrienden en geliefden samen van de buitenlucht genieten en ongestoord praten en feesten.

Besprekingen over de atoomdeal

De dertigers en veertigers hebben een goed lopend bedrijf, zijn advocaat of werken als ingenieur en komen uit welgestelde families in Teheran. Ze behoren tot de bovenlaag van de samenleving, ‘waar geld geen enkel probleem is’, zoals Mohammadi zegt.

Zoals de meeste Iraniërs volgen ze het nieuws op de voet. Net als in het Westen is in Iran veel aandacht voor de oorlog in Oekraïne. Maar er is één onderwerp dat alle Iraniërs nog meer aan het hart ligt: de al vele maanden durende besprekingen over de atoomdeal en de mogelijke opheffing van de Amerikaanse sancties.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw