Premium Lock Nederlandse Patriot-raketten aan nucleaire frontlinie

11 mei 2022Leestijd: 8 minuten
Patriot-lanceerplatforms van de Patriots. Foto: Gregory Fréni / Mediacentrum Defensie

Nederlandse Patriot-raketten staan in Slowakije klaar om Russische raketten af te weren. Uit ontzag voor Poetin staat hun radar verscholen in een vallei. Defensieredacteur Eric Vrijsen doet verslag vanuit de lanceerbasis in Sliač.

Vanuit Sliač in Slowakije is het 200 kilometer rijden naar de grens met Oekraïne. Een Patriot-raket legt die afstand af in 144 seconden. Het 802 squadron van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando uit Vredepeel is hier neergestreken om – als het er echt op aankomt – bliksemsnel Russische jagers, kruisraketten en Iskander-projectielen uit de lucht te knallen voordat die Slowaakse doelen treffen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Mits ze de inkomende raket hoog genoeg raken, maken de Patriots alle Russische raketten onschadelijk, ongeacht hun conventionele, chemische of nucleaire lading. Voor de zekerheid horen bij de 120 uitgezonden militairen ook Force Protection-specialisten. Zij rekenen uit wat de eventuele nucleaire fall-out (radioactieve neerslag) van een vernietigde Russische raket kan aanrichten. In de dertig jaar dat Nederlandse militairen op missie worden gestuurd, is voor het eerst sprake van een nucleair scenario. De Russische president Vladimir Poetin dreigt de atoomdrempel te overschrijden. Vlak bij het Slowaakse dorpje Sliač staan de Nederlandse Patriot-raketten dus aan een nucleaire frontlinie.

Zoals D66-defensieminister Kajsa Ollongren (54) het zo mooi zegt na een overleg met haar Slowaakse ambtgenoot Jaroslav Nad: ‘Jullie grens is onze grens.’ De Slowaken gaven hun S300-luchtverdedigingsraketten aan Oekraïne, waarna ­Nederland een Patriot-eenheid naar ­voren schoof. De Duitse Bundeswehr is hier ook, zelfs met twee Patriot-batterijen. ­Defensieminister Christine Lambrecht (SPD) spreekt over ‘vastbesloten gezamenlijkheid’ en ‘dubbele solidariteit’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw