Slowakije Premium Corner

Nederlandse Patriot-raketten aan nucleaire frontlinie

11 mei 2022Leestijd: 8 minuten

Nederlandse Patriot-raketten staan in Slowakije klaar om Russische raketten af te weren. Uit ontzag voor Poetin staat hun radar verscholen in een vallei. Defensieredacteur Eric Vrijsen doet verslag vanuit de lanceerbasis in Sliač.

Vanuit Sliač in Slowakije is het 200 kilometer rijden naar de grens met Oekraïne. Een Patriot-raket legt die afstand af in 144 seconden. Het 802 squadron van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando uit Vredepeel is hier neergestreken om – als het er echt op aankomt – bliksemsnel Russische jagers, kruisraketten en Iskander-projectielen uit de lucht te knallen voordat die Slowaakse doelen treffen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Mits ze de inkomende raket hoog genoeg raken, maken de Patriots alle Russische raketten onschadelijk, ongeacht hun conventionele, chemische of nucleaire lading. Voor de zekerheid horen bij de 120 uitgezonden militairen ook Force Protection-specialisten. Zij rekenen uit wat de eventuele nucleaire fall-out (radioactieve neerslag) van een vernietigde Russische raket kan aanrichten. In de dertig jaar dat Nederlandse militairen op missie worden gestuurd, is voor het eerst sprake van een nucleair scenario. De Russische president Vladimir Poetin dreigt de atoomdrempel te overschrijden. Vlak bij het Slowaakse dorpje Sliač staan de Nederlandse Patriot-raketten dus aan een nucleaire frontlinie.

Zoals D66-defensieminister Kajsa Ollongren (54) het zo mooi zegt na een overleg met haar Slowaakse ambtgenoot Jaroslav Nad: ‘Jullie grens is onze grens.’ De Slowaken gaven hun S300-luchtverdedigingsraketten aan Oekraïne, waarna ­Nederland een Patriot-eenheid naar ­voren schoof. De Duitse Bundeswehr is hier ook, zelfs met twee Patriot-batterijen. ­Defensieminister Christine Lambrecht (SPD) spreekt over ‘vastbesloten gezamenlijkheid’ en ‘dubbele solidariteit’.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.