Berlijn Premium Corner

In dit huis schreef David Bowie wereldhits

12 mei 2022Leestijd: 2 minuten

Correspondent Rob Savelberg ziet dat de roemruchte Berlijnse wijk Schöneberg behoorlijk is verpauperd.

Sommige voorbijgangers blijven verbouwereerd in de Hauptstraße staan. Een bordje verwijst ernaar dat op Hausnummer 155 geschiedenis werd geschreven. In het roemruchte West-Berlijn, een kapitalistisch eiland in de communistische Oost-Duitse zee, woonde David Bowie.

De Britse popicoon schreef in het grauwe huurhuis aan de drukke winkelstraat wereldhits als Heroes. Indertijd was de alternatieve wijk Schöneberg het domein van dienstweigeraars uit de rest van de Bondsrepubliek, die in West-Berlijn niet de Bundeswehr in gingen of belasting betaalden. Maar inmiddels is de verloedering in de straat zichtbaar. Tegenover zit een mollig Roemeens moedertje op de grond, bedelend voor een Turkse telefoonzaak. Rommelige bouwplaatsen langs de weg zijn al lange tijd verlaten. De brievenbussen in het oude huis van David Bowie hebben nog de postcodes van voor 1990.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.