Frankrijk

Macron en Le Pen in debat: dit willen de presidentskandidaten

20 april 2022Leestijd: 2 minuten

De Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron (La République en marche) en Marine Le Pen (Rassemblement National) gaan woensdagavond 20 april om 21.00 uur met elkaar in debat voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Wat willen de twee kandidaten? EW-correspondent in Frankrijk Kleis Jager zet het op een rij.

1.Wat wil Macron met het Franse immigratiebeleid?

Macron wil de illegale immigratie bestrijden door het Verdrag van Schengen te hervormen en de bewaking van de buitengrenzen te versterken. Illegalen moeten sneller terug naar het land van herkomst. Maar hoe dit allemaal zou moeten, wordt niet erg duidelijk. Hij is ook voorstander van hogere eisen aan de beheersing van de Franse taal bij naturalisatie.

Uitslag en peilingen

Macron won de eerste ronde op zondag 10 april met 27,4 procent van de stemmen, nipt gevolgd door Le Pen (24 procent). In de meest recente peilingen staat Macron op 55 procent, Le Pen op 45 procent van de stemmen. Op zondag 24 april kiest Frankrijk een nieuwe president.

2.Wat wil Le Pen met het Franse immigratiebeleid?

Asielzoekers doen hun aanvraag voortaan in het buitenland, bij de Franse ambassade. Wie illegaal het land inkomt, kan een verblijfsvergunning vergeten. Gezinshereniging wordt een hoge uitzondering, de voorwaarden voor naturalisatie worden strenger. Illegalen, criminelen en minderjarigen zonder papieren worden systematisch uitgezet.

Buitenlanders komen alleen in aanmerking voor sociale voorzieningen als zij vijf jaar in Frankrijk hebben gewerkt. Voor deze laatste maatregel – de zogenoemde préférence nationale – is een wijziging van de Grondwet nodig. De bevolking mag zich in een referendum uitspreken over dit hele pakket.

Frankrijk

Lees ook de eerdere vooruitblik op de presidentsverkiezingen: Frankrijk wil Frankrijk blijven

3.Wat wil Macron met het Franse buitenlandbeleid?

Frankrijk blijft lid van de NAVO, die Macron eerder hersendood verklaarde. Tegenover het ‘Hongaarse Europa-standpunt’ van zijn rivale verdedigt hij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Le Pen (op enkele punten) wil aanpassen. Macron blijft aandringen op een ‘Europese strategische autonomie’, onder meer op het terrein van defensie en energie.

4.Wat wil Le Pen met het Franse buitenlandbeleid?

Er komt wat Le Pen betreft een eind aan de ‘praatzieke en geborneerde’ diplomatie van Macron. Dat betekent dat Frankrijk de commandostructuur van de NAVO verlaat om weer echt autonoom te zijn. De samenwerking met Duitsland op wapengebied zegt zij op. In plaats daarvan zal zij – zodra Rusland en Oekraïne een vredesakkoord hebben gesloten – werken aan een ‘strategische toenadering tussen de NAVO en Moskou’.

Niemand hoort Le Pen nog over het opgeven van de euro. Hierdoor verloor zij in 2017 met een groot verschil (66 tegen 34 procent) van Macron. Maar ze wil nog wel grenscontroles invoeren, de Franse nettobijdrage aan de Europese Unie verlagen en in de Grondwet vastleggen dat Frans recht boven Europees recht gaat. Volgens haar talrijke critici leidt dit alles onvermijdelijk tot een Frexit.

 

Lees in het volledige artikel van Frankrijk-correspondent Kleis Jager wat Macron en Le Pen willen met immigratie, pensioenen, buitenland, koopkracht en onderwijs.

 

Frankrijk kiest: wat willen de kandidaten precies?

Frankrijk

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.