Grande finale Premium Corner

Frankrijk kiest: wat willen de kandidaten precies?

19 april 2022Leestijd: 4 minuten

Frankrijk kiest tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Net als in 2017 is het een strijd tussen elite en volk, stad en periferie, winnaars en verliezers van de mondialisering. Maar wat willen de kandidaten precies?

Emmanuel Macron

1. Immigratie

Macron wil de illegale immigratie bestrijden door het Verdrag van Schengen te hervormen en de bewaking van de buitengrenzen te versterken. Illegalen moeten sneller terug naar het land van herkomst. Maar hoe dit allemaal zou moeten, wordt niet erg duidelijk. Hij is ook voorstander van hogere eisen aan de beheersing van de Franse taal bij naturalisatie.

2. Pensioenen

Na de Russische invasie van Oekraïne bereikte Macrons populariteit een hoogtepunt. Het moment, dacht hij, om te laten weten dat de Fransen langer moeten werken. Tot 65 jaar. Hij had het nog niet gezegd of zijn populariteit begon te dalen. Hij won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen vrij ruim, maar de pensioenkwestie maakt hem kwetsbaar. Vandaar dat 64 jaar wat hem betreft nu ook bespreekbaar is.

FrankrijkLees meer van Kleis Jager over de presidentsverkiezingen: Frankrijk wil Frankrijk blijven

3. Buitenland

Frankrijk blijft lid van de NAVO, die Macron eerder hersendood verklaarde. Tegenover het ‘Hongaarse Europa-standpunt’ van zijn rivale verdedigt hij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Le Pen (op enkele punten) wil aanpassen. Macron blijft aandringen op een ‘Europese strategische autonomie’, onder meer op het terrein van defensie en energie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.