oekraïne Premium Corner

Berlijn koos jarenlang voor het Kremlin, met catastrofale gevolgen

21 april 2022Leestijd: 4 minuten

Duitse politici, van links tot rechts, kozen jarenlang de kant van het Kremlin en lieten Kiev in de steek, met catastrofale gevolgen.

Bijzonder amicaal: Lavrov (links) en Bondspresident Steinmeier. Foto: Marc Mueller

Soms kunnen beelden dodelijk zijn. Een oude foto van Frank-Walter Steinmeier die amicaal aan het jasje van Sergej Lavrov in München trekt, terwijl de Russische top-diplomaat als een oude vriend zijn hand op de arm van de Duitser legt. Inmiddels is de sociaal-democraat staatshoofd van de Bondsrepubliek, en ligt hij zwaar onder vuur. En Lavrov verdedigt de Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne, en liegt zoals het Kremlin van hem verwacht.

‘Ik heb me in Poetins imperiale waan vergist,’ zo probeerde Steinmeier zijn inschattingsfout te vergoelijken in een interview met weekblad Der Spiegel. Maar het staatshoofd was al gebrandmerkt door de strijdbare ambassadeur van Oekraïne in Berlijn, Andrij Melnyk. Deze diplomaat vuurt elke dag een spervuur aan verwijten op zijn gastland af. Steinmeier noemde hij ‘Putin-Versteher’, een kwalificatie net zo effectief als vergif.

Het Duitse leger kan honderd roestige Marder-pantservoertuigen leveren

Vanaf het begin van de bombardementen probeert Berlijn uit te komen onder wapenleveranties aan Kiev en al te strenge sancties tegen de oorlogszuchtige Russen. Terwijl tal van NAVO-landen snel handelden, lukte het de Bundeswehr niet om een partij helmen op tijd in Oekraïne te krijgen. Intussen werden hele steden in de as gelegd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.