Premium Lock De omgekomen neef van de hoogste generaal en de ‘Beleefde Mannen’

09 maart 2022Leestijd: 3 minuten
De Russische minister van Defensie Sergeij Sjojgoe (rechts) en stafchef van het Russische leger generaal Valery Gerasimov. Foto: Kremlin Pool Photo via AP

In de stad Charkov sneuvelde deze week generaal-majoor Vitaly Gerasimov (44). De vlagofficier begaf zich waarschijnlijk dicht bij het front om zijn troepen te bemoedigen. Zijn dood bewerkstelligt het tegendeel, want Gerasimov is een belangrijke naam in de Russische strijdkrachten.

Toen de Russische president Vladimir Poetin op zondag 27 februari het bevel gaf om de ‘strategische krachten’ in gereedheid te brengen en daarmee dreigde met inzet van kernwapens, zaten twee Poetin-getrouwen braaf aan de lange tafel. Ze knikten ernstig. Het waren minister van Defensie Sergej Sjojgoe en stafchef van het Russische leger generaal Valery Gerasimov.

Lees ook deze militaire analyse van Eric Vrijsen: Bruut offensief Poetin leidt wekenlang bloedbad in

Een neef of achterneef van die laatste, generaal-majoor Vitaly Gerasimov, kwam maandag om tijdens een bezoek aan het front in Charkov, in het oosten van de Oekraïne.  De dood van Gerasimov junior is niet bevestigd door Moskou. Het bericht dat hij gesneuveld is, kwam oorspronkelijk van Oekraïense militairen in de zwaar belegerde stad. Later bevestigde Kiev dat generaal-majoor Gerasimov in Charkov werd gedood. Waarschijnlijk door een sluipschutter, maar de precieze omstandigheden zijn niet bekend.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw