spionage Premium Corner

Nederlands superjacht van Poetin-vriend opgebracht in Noorwegen

28 februari 2022Leestijd: 3 minuten

De Noorse militaire kustwacht en politie hebben vorige week een superjacht doorzocht van voormalig KGB-agent en Poetin-vriend Vladimir Strzhalkovskiy. Volgens lokale media in Noorwegen was de Ragnar bezig met het onklaar maken van internetkabels in zee of met spionageactiviteiten. Het schip is van Nederlandse makelij. Het werd in 2017 te water gelaten bij een scheepswerf in Harlingen.

Het schip werd donderdag 24 februari in de haven van Narvik door de kustwacht en politie aan een inspectie onderworpen. Narvik is een strategisch gelegen marinehaven, ruim 300 kilometer boven de Poolcirkel en op geringe afstand van de Noors-Russische grens. Het schip bevond zich sinds 17 februari in de buurt van Narvik.

In de fjorden in het uiterste noorden van Noorwegen, ligt ook een basis voor onderzeeboten. In diezelfde regio bevindt zich luchtmachtbasis Evenes, waar Noorse F-35’s zijn gestationeerd. In de bergen in het hoge noorden van Noorwegen heeft dezer dagen de NAVO-oefening Cold Response plaats, waaraan duizenden militairen van een groot aantal lidstaten deelnemen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.